08 okt

HET ALGORITME VAN GOOGLE

BLOG / HET ALGORITME VAN GOOGLE: RECEPT VOOR SUCCES

Online marketing, vindbaarheid in Google, sociale media , SEO&SEA, analytics en Adwords zijn vaktechnische begrippen die inmiddels geen fronsende wenkbrauwen meer oproepen; gaan we echter een stap verder en nemen we begrippen als ‘’Black Hat en White Hat’’ dan zal dit bij menig persoon vraagtekens oproepen. Ik ben van mening dat het woord algoritme, gepaard met bovenstaande begrippen ‘’Black en White Hat’’ een steeds dominantere rol gaan spelen in het analyseren, optimaliseren en aanpassen van websites en webshops.

Voordat ik dieper in ga op het algoritme van Google denk ik dat het goed is dat je begrijpt wat een algoritme is en waarom er mee gewerkt wordt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Algoritme

Wanneer je spreekt  over het algoritme van Google, dan zijn er een aantal kerncriteria die je in acht moet nemen:

  • Volgens Google bestaat haar algoritme uit meer dan 200 ranking factoren, ook wel signalen genoemd:
  • Niemand buiten Google kent het exacte algoritme.
  • De waarde van de ranking factoren op het algoritme is variabel.

Het percentage van Google ligt wat betreft het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw boven de 90% als meest gebruikte zoekmachine, wat ook geldt voor België, Duitsland Frankrijk en UK. Als bedrijf heeft het dus weinig zin om je te richten op andere zoekmachines.

Google wil nieuwe datacenters gaan bouwen in de Eemshaven in Groningen. In hoeverre kunnen websites beter presteren en hoger door Google geïndexeerd worden zodra je kritisch kijkt naar spelregels die onderdeel vormen van het algoritme?

Je kunt onderscheid maken tussen White hat (legitiem) en Black hat (niet legitiem). Ik denk dat het voor iedere website goed is om eens te checken hoe je website er algoritme technisch voor staat. En of deze in lijn is met de spelregels van Google:

http://www.google.nl/intl/nl/insidesearch/howsearchworks/fighting-spam.html

http://www.google.nl/intl/nl/insidesearch/howsearchworks/policies.html

In mijn volgende blog maak ik White en Black Hat concreet en koppel ik deze begrippen aan een website om te laten zien waar je in de praktijk rekening mee moet houden.